Proiectul SUNRISE va genera o serie de rezultate științifice, practice și sociale cu impact pe termen lung asupra sistemelor agroalimentare europene:
- crearea unei rețele vibrante de Laboratoare agroecologice vii (AELL) în 10 țări: Elveția, Spania, Estonia, Olanda, Suedia, România, Slovacia, Italia și Germania. Bazându-se pe cinci laboratoare existente și cinci inițiative promițătoare, proiectul susține o abordare colaborativă a inovării.
- identificarea și stabilirea de echipe multi-actori (MAT) în țările partenere, cu scopul de a inființa și/sau continua activitățile Laboratoarelor Vii Agroecologice, la nivel local în țările partenere. Aceste echipe interdisciplinare vor acoperi subiecte precum: tehnologia cultivării plantelor de câmp convențional și ecologic, științele solului, protecția culturilor, biodiversitatea, creșterea animalelor, economia agricolă, drept și sociologie.
- identificarea, stabilirea infrastructurii de cercetare și a protocolului experimental în vederea derulării activităților în cadrul Laboratoratoarelor Vii Agroecologice, respectiv statiune de cercetare și/sau fermă;
- derularea activităților conform protocoalelor experiementale comune stabilite în cadrul Laboratoratoarelor Vii Agroecologice, respectiv statiune de cercetare și/sau fermă;
- colectarea, analizarea, sistematizarea rezultatelor obținute;
- diseminarea rezultatelor prin: elaborarea de lucrări științifice, actiuni de popularizare, workshop-uri, ziua câmpului, schimburi de cunoștințe pentru promovarea tranziției Agroecologice prin Laboratoare Vii la scară locală, națională și internațională.
Impactul proiectului va conduce la elaborarea de recomandări privind tehnologiile moderne de cultivare a plantelor într-un mod durabil, ecologic, care respectă politicile agricole actuale și pe termen lung și care încurajează tranziția agroecologică pentru îmbunătățirea lanțurilor valorice a producției agricole, conservarea mediului și a resurselor naturale și care vor genera date deschise și transparente, co-creare cu fermierii și implicarea comunității care să susțină o agroecologie susținută la nivel de fermă.